Blog > Komentarze do wpisu

Ksi篹ycowy Nowy Rok

Obchody noworoczne s najwa積iejszym i zarazem najd逝窺zym 鈍i皻em w kalendarzu ksi篹ycowym - rozpoczynaj si pierwszego dnia pierwszego miesi帷a i trwaj do dnia 15-go, zwanego Festiwalem Lampion闚. Ksi篹ycowy Nowy Rok obchodzi si w Chinach, Korei, Tybecie, Butanie, Mongolii, Wietnamie, a tak瞠 Singapurze, Indonezji, Laosie, Malezji, Filipinach, Tajlandii i Kanadzie (cho ta mo瞠 nie jest najlepszym przyk豉dem).

Nowy Rok to 鈍i皻o, kt鏎e wymaga wielu przygotowa (i nie chodzi tu o zakup sukni balowych, trunk闚 i wyb鏎 sylwestrowego balu). To czas dla rodziny, przyjaci馧, czas... na uczt! Ju na oko這 dwa tygodnie przed ko鎍em roku wszyscy zaczynaj zaopatrywa si w produkty, z kt鏎ych ugotuj dla ca貫j rodziny 鈍i徠eczn kolacj, obfituj帷 w wiele wykwintnych da. Pierwszym kulinarnym zadaniem (wykonywanym koniecznie przez m篹czyzn!) jest przygotowanie s這dkich, lepkich deser闚, kt鏎e zostan postawione przed podobizn Boga Kuchni (Zaowang), zdaj帷emu 'roczny raport' G堯wnemu S璠ziemu w Niebie. Podaj帷 bo磬owi taki przysmak, chce si go udobrucha i jednocze郾ie 'zaklei mu usta', aby nie wyjawi S璠ziemu z造ch uczynk闚 pope軟ionych przez cz這nk闚 rodziny (czy瘺y nie g堯wnie tych p販i m瘰kiej?). Gdy Zaowang zamilknie na wieki (albo przynajmniej na ca造 kolejny rok), czas zabra si za przygotowywanie noworocznych specja堯w. Nale篡 podkre郵i, 瞠 ich sk豉dniki nie s przypadkowe, wi瘯szo嗆 z nich ma bowiem swoje znaczenie zwi您ane ze szcz窷ciem, na przyk豉d:

  • Kurczak i ryba symbolizuj szcz窷cie i spe軟ienie (w szczeg鏊no軼i gdy serwowane s w ca這軼i)- Dania z pomara鎍zami reprezentuj zdrowie i powodzenie
  • Noodle oznaczaj d逝gowieczno嗆 (dlatego te nigdy nie powinny by ci皻e)
  • Kaczka symbolizuje wiar, podczas gdy jajka oznaczaj p這dno嗆
  • Fasola i 鈍ie瞠 tofu s niepo膨dane, gdy ze wzgl璠u na sw鎩 bia造 kolor kojarz si z nieszcz窷ciem i ze 鄉ierci.


Dania dobiera si r闚nie ze wzgl璠u na ich nazwy - maj one by podobne do brzmienia takich s堯w jak 'dobrobyt', 'szcz窷cie', 'zdrowie' itd.

Gdy zajrzymy na noworoczny st馧 chi雟ki, dostrze瞠my (i z pewno軼i wyw瘰zymy) niejeden pudding (go), aromatyczn zup czy danie z ry簑, kaczki lub wieprzowiny, a tak瞠 wcze郾iej wspomniane noodle. Bardzo charakterystycznym daniem s jiaozi, czyli gotowane pierogi z wieprzowin. Podczas lepienia ma造ch sakiewek do niekt鏎ych wrzuca si monety. Kto trafi na piero磬a z niespodziank, ten mo瞠 by pewien, 瞠 w przysz造m roku nie zabraknie mu szcz窷cia ani pieni璠zy. Komu jednak si nie poszcz窷ci, pozostaje mu zadowoli si ciastem ry穎wym Nian gao symbolizuj帷ym nadej軼ie lepszego roku. Je郵i chodzi o desery, przewa瘸j te wykonane z ry簑, zawieraj帷e suszone owoce, kandyzowany imbir, ananas czy orzech kokosowy.

Przenosz帷 si do Korei, b璠ziemy mieli okazj rozgrza si zup dduk gook z ciasteczkami ry穎wymi lub mandu gook z ma造mi piero磬ami, po czym uraczy swe kubki smakowe japchae - specjalnymi noodlami ziemniaczanymi (ciesz帷 si nimi tym bardziej, i zapewni nam maj d逝gie 篡cie). A 瞠by to 篡cie nie by這 tylko d逝gie, lecz tak瞠 szcz窷liwe, trzeba b璠zie zajrze do Korei i zako鎍zy uczt banh chung - ciastem ry穎wym z mi瘰em i fasol mung podawanym z dua mong - piklowanymi warzywami, kt鏎e z kolei, tak jak chi雟kie Nian gao, ma uczyni nadchodz帷y rok pi瘯niejszym (a w ko鎍u o to przecie chodzi).

Nie wolno zapomina, i Nowy Rok to tak瞠 doskona豉 okazja, by spotka si z dawno niewidzianymi cz這nkami rodziny b康 przyjaci馧mi i obdarowa ich 鈍ie篡mi lub suszonymi owocami, s這dko軼iami czy kwiatami oraz 篡czy im szcz窷cia i pokoju. W ka盥ym domu powinien pojawi si Chuen hop - 'Kosz jedno軼i' wype軟iony suszonymi owocami i s這dyczami, kt鏎y ma charakter zapraszaj帷y i witaj帷y go軼i.

A skoro o zaproszeniach mowa, po takiej dawce teorii na temat gotowania, czas na zaproszenie do samodzielnego przyrz康zenia (i zjedzenia) trzech wyj徠kowych, noworocznych potraw.

Chi雟kie ciasteczka czekoladowo-noodlowe


Sk豉dniki:

  • 2 szklanki ciemnych chips闚 czekoladowych lub pokruszonej ciemnej czekolady
  • 2 szklanki ciemnych chips闚 czekoladowych lub pokruszonej bia貫j czekolady
  • 2 i 1/2 szklanki pra穎nych orzeszk闚 ziemnych
  • 4 szklanki ugotowanych noodli chow mein
  • cukier puder lub waniliowy do posypania


Przygotowanie:

  1. Przygotuj form do pieczenia: wysmaruj j t逝szczem i wy堯 papierem do pieczenia.
  2. Umie嗆 wymieszane kawa趾i czekolad lub czekoladowe chipsy na talerzu. Po堯 talerz na naczyniu do gotowania na parze. Parz nad wrz帷 wod, a czekolada si rozpu軼i.
  3. Mas czekoladow zdejmij z ognia i wymieszaj z orzechami.
  4. Wylej mas na noodle i zwr鵵 uwag, czy s dok豉dnie pokryte mieszank.
  5. Ca這嗆 wlej do przygotowanej formy do pieczenia. Wstaw do lod闚ki i pozostaw tam, a masa st篹eje.
  6. Pokr鎩 w kwadraty, posyp cukrem pudrem lub cukrem waniliowym i podawaj.

chi雟kie ciasteczka, ciasteczka czekoladowo noodlowe, ciasteczka noodlowe



Noworoczne ciasto ry穎we Nian Gao

Sk豉dniki:

  • 30 ml m彗i ry穎wej (i troch do posypania formy)
  • 1 kostka mas豉 lub 3/4 szklanki oleju ro郵innego
  • 3 jajka
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 do 1 i 3/4 szklanki cukru lub miodu
  • 1 造磬a proszku do pieczenia
  • 1 puszka czerwonej fasoli azuki

Spos鏏 przygotowania:

  1. Wszystkie sk豉dniki pr鏂z fasoli mieszaj przy pomocy miksera ustawionego na 鈔ednie obroty przez ok. 2 minuty, po czym prze陰cz na najwy窺ze obroty i miksuj jeszcze 2 min.
  2. Wysmaruj form do pieczenia t逝szczem i posyp odrobin m彗i ry穎wej.
  3. Wy堯 po這w masy na spodzie formy, posyp fasol azuki.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 350 stopni przez ok 40-50 minut.
  5. Za pomoc drewnianego patyczka sprawd, czy ciasto jest upieczone. Je郵i patyczek po wyj璚iu z ciasta jest czysty, Nian Gao jest gotowe.

ciasto ry穎we, Nian Gao, ciasto noworopczne, ciasto nian gao



Ry穎we kule


*Na ok. 28-30 kulek

Sk豉dniki:

  • 3/4 szklanki kleistego ry簑
  • 1/2 kg mielonego mi瘰a wieprzowego
  • 1 du瘸 dymka, drobno poszatkowana
  • 2 kasztany, drobno pokrojone
  • 1 bia趾o z kurzego jajka
  • 1 造磬a jasnego sosu sojowego
  • 1 造磬a wytrawnego sherry
  • 1 造磬a soli
  • czarny pieprz do smaku
  • 1 造瞠czka skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

  1. Namocz ry w wodzie przez ok. 6-8 godzin (najlepiej przez noc). Osusz go dobrze na sicie, po czym wy堯 na papier do pieczenia.
    Uwaga:
    czynno軼i te wykonuj tu przed przyrz康zaniem kulek, aby ry za bardzo si nie wysuszy.
  2. W du瞠j misce wymieszaj mi瘰o, sos sojowy, sherry, dymk, kasztany, s鏊, pieprz, bia趾o i skrobi kukurydzian.
  1. Przygotuj garnek do gotowania na parze.
  2. Bierz ok. 1 造磬 masy mi瘰nej i formuj z niej kulk. Delikatnie tocz kulk po ry簑, tak aby ziarenka r闚nomiernie si do niej przyklei造. Uk豉daj kulki na 瘸roodpornym talerzu. Powtarzaj te czynno軼i, a do wyczerpania si masy mi瘰nej, uk豉daj帷 kulki na talerzu w ok. 1 cm odst瘼ach (b璠ziesz potrzebowa ok. 2-3 talerze).
  3. Umie嗆 talerz na naczyniu do gotowania na parze lub na bambusowym sicie w woku. Przykryj i parz nad wrz帷 wod przez ok. 25-35 minut, a mi瘰o nie b璠zie surowe.
  4. Podawaj na ciep這 z sosem sojowym.

    Wariacja:
    Do mieszanki mi瘰nej mo瞠sz doda sparzone grzyby moon lub kawa趾i 鈍ie瞠go imbiru.

    ry穎we kule, ciasto noworoczne, noworoczny przepis

pi徠ek, 12 lutego 2010, smaki_swiata

Polecane wpisy

Komentarze
2010/02/14 14:42:21
przepis na ry穎we kule chyba jest niedoko鎍zony? To si piecze, gotuje, sma篡?