Blog > Komentarze do wpisu

Papaja – „owoc anio堯w”

Chocia wygl康em przypomina gruszk, podobnie jak melon albo arbuz zalicza si do jag鏚. Ten egzotyczny przysmak cz瘰to nazywany jest „owocem anio堯w”, poniewa kryje w sobie tajemnic zdrowia. To papaja.

Sekret zdrowia tego melonowca kryje si w jego enzymach proteolitycznych, czyli trawi帷ych bia趾a. Najbardziej znanym z nich jest wyst瘼uj帷a tylko w tym owocu papaina. Enzym ten podobny jest do ludzkiej pepsyny i pomaga roz這篡 spo篡te bia趾o, zw豉szcza to pochodzenia zwierz璚ego. Dzi瘯i papainie i innym enzymom papaja s逝篡 jako oryginalne lekarstwo na k這poty trawienne. Zapobiega te wzd璚iom. Papin wykorzystuje si w medycynie tak瞠 dlatego, 瞠 niszczy struktury bia趾owe paso篡t闚, bakterii i grzyb闚 obecnych w przewodzie pokarmowym.

Melonowiec ten zawiera wi璚ej beta-karotenu ni marchew i wi璚ej witaminy C ni w pomara鎍za. Mi捫sz z tego smako造ku niweluje md這軼i po wypiciu zbyt du瞠j ilo軼i alkoholu, dlatego na wszelki wypadek warto mie w domu s這ik kandyzowanej papai.

Naukowcy udowodnili, 瞠 papaja mo瞠 sta si prze這mem w walce z rakiem. Jej ekstrakt spowalnia podzia造 kom鏎ek nowotworowych oraz stymuluje uk豉d immunologiczny do walki z nowotworem.

W豉軼iwo軼i enzym闚 proteolitycznych maj r闚nie znaczenie kulinarne. Mi瘰o, kt鏎e ob這篡 si li嗆mi papai, bardzo szybko mi瘯nie. Dzi瘯i temu wyci庵 z tego owocu zacz皻o dodawa jako sk豉dnik wielu przypraw do marynowania mies.

Papaja ma 豉godny, s這dkawy smak. Mo積a spo篡wa j w sa豉tkach, w formie kandyzowanej, konserwowej albo jako marmolad. Papaja nabiera wyj徠kowego smaku, kiedy serwuje si j pokrojon na kawa趾i i pokropion sokiem z cytryny albo limonki.

Warto spr鏏owa jak smakuje ta inna ni wszystkie jagoda i tym samym sprawi rado嗆 podniebieniu i 穎陰dkowi.

sobota, 12 marca 2011, a.smoczynska

Polecane wpisy