pi徠ek, 20 sierpnia 2010
Wakacyjny klimat napawa ludzi ochot na robienie przysmak闚 z grilla i pieczenie kie豚asek na ognisku. Nikt nie zastanawia si nad tym, 瞠 nieroz陰cznym elementem tego typu jedzenia jest obecna w wi瘯szo軼i polskich dom闚 musztarda. Smakiem tego wspania貫go dodatku cieszy si podobno nawet sam Pitagoras. Nie mia on jednak do wyboru tak wielu odmian tego smako造ku, jakimi mog pochwali si producenci w dzisiejszych czasach. A jest w czym wybiera. W ameryka雟kim stanie Wisconsin powsta這 nawet Muzeum Musztardy, w kt鏎ym znajduje si kolekcja ponad 5000 r騜nych musztard – jest to naprawd imponuj帷y wynik. Mo積a tam znale潭 mi璠zy innymi musztard Vineyard Pantry, kt鏎ej dodatkowym sk豉dnikiem jest ser z niebiesk ple郾i, musztard Wasabi o smaku owoc闚 tropikalnych, a tak瞠 sos Carol Hall’s Smoky Garlic, kt鏎y jest interesuj帷ym po陰czeniem musztardy z czerwonym winem i czosnkiem.
pi徠ek, 06 sierpnia 2010
Kuchnia 鈔鏚ziemnomorska zdobywa coraz wi瘯sz popularno嗆. Promowane s ma這 rozpowszechnione w Polsce owoce i warzywa z Grecji, Turcji, Francji i Hiszpanii. W tych te krajach uprawiany jest krewniak ostu, kt鏎y ostatnio przykuwa uwag Polak闚 – karczoch. Za ojczyzn tego oryginalnego warzywa uwa瘸 si jednak W這chy i to tam mo積a spotka dziko rosn帷e karczochy.