pi徠ek, 20 sierpnia 2010
Wakacyjny klimat napawa ludzi ochot na robienie przysmak闚 z grilla i pieczenie kie豚asek na ognisku. Nikt nie zastanawia si nad tym, 瞠 nieroz陰cznym elementem tego typu jedzenia jest obecna w wi瘯szo軼i polskich dom闚 musztarda. Smakiem tego wspania貫go dodatku cieszy si podobno nawet sam Pitagoras. Nie mia on jednak do wyboru tak wielu odmian tego smako造ku, jakimi mog pochwali si producenci w dzisiejszych czasach. A jest w czym wybiera. W ameryka雟kim stanie Wisconsin powsta這 nawet Muzeum Musztardy, w kt鏎ym znajduje si kolekcja ponad 5000 r騜nych musztard – jest to naprawd imponuj帷y wynik. Mo積a tam znale潭 mi璠zy innymi musztard Vineyard Pantry, kt鏎ej dodatkowym sk豉dnikiem jest ser z niebiesk ple郾i, musztard Wasabi o smaku owoc闚 tropikalnych, a tak瞠 sos Carol Hall’s Smoky Garlic, kt鏎y jest interesuj帷ym po陰czeniem musztardy z czerwonym winem i czosnkiem.
pi徠ek, 06 sierpnia 2010
Kuchnia 鈔鏚ziemnomorska zdobywa coraz wi瘯sz popularno嗆. Promowane s ma這 rozpowszechnione w Polsce owoce i warzywa z Grecji, Turcji, Francji i Hiszpanii. W tych te krajach uprawiany jest krewniak ostu, kt鏎y ostatnio przykuwa uwag Polak闚 – karczoch. Za ojczyzn tego oryginalnego warzywa uwa瘸 si jednak W這chy i to tam mo積a spotka dziko rosn帷e karczochy.
pi徠ek, 09 lipca 2010
Istnieje na 鈍iecie nale膨ca do rodzaju kamelia grupa ro郵in, z kt鏎ych zbiera si m這de listki i p帷zki. To z nich robiony jest najbardziej popularny ze znanych napar – herbata. Istnieje wiele rodzaj闚 tego napoju, ale tym razem postanowi豉m przyjrze si herbacie ja鄉inowej.
sobota, 12 czerwca 2010
Poszukiwacze nowych zi馧 i przypraw, kt鏎e maj wyj徠kowe w豉軼iwo軼i lecznicze, mog zrobi sobie przerw. Okazuje si bowiem, 瞠 wiele z tych u篡wanych codziennie i znanych od dawnych czas闚 zas逝guje nawet na miano panaceum, czyli leku na wszystko.
pi徠ek, 28 maja 2010
砰cie bez przypraw ca趾iem pozbawione by這by smaku. Je郵i maj one tak wyszukane nazwy, jak „czarcie 豉jno” lub smrodzie, to s tym bardziej interesuj帷e dla kucharzy. Obie te nazwy przypisuje si asafetydzie, czyli gorzkawej przyprawie otrzymywanej z korzeni i k陰czy zapaliczki cuchn帷ej, kt鏎a wyst瘼uje w Indiach, Iranie i Afganistanie.
poniedzia貫k, 24 maja 2010
29 maja w Sk豉dzie Banan闚 otwieramy ju na sta貫 ca趾owicie nowy, zrekultywowany ogr鏚-kawiarenk. Z tej okazji po raz trzeci do boju stan dru篡ny niesamowitych kucharzy-amator闚, znane z poprzednich edycji ekipy: Dzie Dobry Tobie, Spicy Lovers, CurryHolics. Jak zwykle o ich zwyci瘰twie zdecydujecie Wy, nasi drodzy, mamy nadziej licznie przybyli go軼ie!
poniedzia貫k, 17 maja 2010
Od lat ludzie szukaj takich produkt闚 篡wieniowych, kt鏎e pozwol im prowadzi d逝gie i zdrowe 篡cie. I te poszukiwania doprowadzi造 ich mi璠zy innymi do odkrycia melasy zwanej inaczej czarnym z這tem.
pi徠ek, 07 maja 2010
Wi瘯szo嗆 ludzi kojarzy kokos z ci篹kim orzechem, kt鏎y spada na g這w osobie siedz帷ej pod palm. Inni znaj go pod postaci mleczka kokosowego lub wybornych wi鏎ek kokosowych. Ten niezwyk造 orzech ju sam w sobie jest bogatym 廝鏚貫m witamin i sk豉dnik闚 mineralnych . To w豉郾ie z niego produkowany jest jeden z najzdrowszych olej闚 na 鈍iecie - olej kokosowy. W ostatnich latach zyska wielk popularno嗆 ze wzgl璠u na swoje w豉軼iwo軼i.
pi徠ek, 30 kwietnia 2010
W poprzednim artykule na temat afrodyzjak闚 wspomina豉m, 瞠 seks to wa積a cz窷 szcz窷liwej egzystencji zar闚no kobiet jak i m篹czyzn. Stosunkom seksualnym nie sprzyjaj rutyna codzienno軼i i tempo narzucane przez 篡cie. W relacje partner闚 wkradaj si monotonia i zm璚zenie, kt鏎e mog sta si zab鎩cami mi這軼i. Mo積a jednak skutecznie temu zapobiec korzystaj帷 z d鏏r pochodz帷ych z apteczki przodk闚.
鈔oda, 28 kwietnia 2010
Kuchnia suda雟ka s造nie z duszonych potraw, dla kt鏎ych podstaw stanowi: mi瘰o, pomidory, bak豉瘸ny i ziemniaki. Poni瞠j znajdziecie przepis na jedno z najbardziej typowych dla tego zak徠ka 鈍iata da – Maschi czyli pomidork闚 nadzianych...sami zobaczcie czym :) Danie, z pocz徠ku wydawa si mo瞠 zwyczajne, warto jednak zwr鏂i uwag na przyprawy i dodatki. Kto spr鏏uje upichci to danie (a potem spr鏏uje je po prostu zje嗆 :)), na pewno nie b璠zie 瘸這wa!